Fontos kérdés a vállalkozásod életében, hogy azt adod-e a célközönségednek, amire szüksége van. Nem egyszerű kitalálni, mit is szeretnének, de azért van rá pár módszer. Az egyik és egyben a legegyszerűbb az, ha megkérdezed őket. Telefonon is elkezdheted felhívni a vásárlóidat, de az elég időigényes és drága is. Javaslom, hogy készíts egy kérdőívet, küld szét a vásárlóidnak és meglesz az eredmény. Tudni fogod, mit is szeretnének, mire is vágynak pontosan.

Ebben úgy tudok segíteni neked, hogy lépésről-lépésre megmutatom, hogyan tudsz elkészíteni egy kérdőívet ingyen, gyorsan és egyszerűen.

Kérdőív készítése – 1. lépés

Amennyiben szeretnél gyorsan végezni, a felmérés elkészítése előtt ülj le, gondold át a témát. Pontosan miben szeretnéd megtudni a vásárlóidnak vagy szolgáltatásod igénybevevőinek gondolatait?

Miután megvan a téma, dolgozd ki a kérdéseket. Ne akkor keljen kitalálni, amikor már csinálod az űrlapot. Gondold át alaposan, pontosan arra kérdezz rá, amit tudni szeretnél. Figyelj arra is, hogy ne csak feleletválasztós kérdéseket írj, hanem rakj a kérdőívedbe nyílt végű kérdéseket, ahol a vásárlód ki tudja fejteni a véleményét, el tudja mondani a gondolatait a saját szavaival. Ezekből a válaszokból fogsz a legtöbbet megtudni a célközönségedről.

kérdőív készítés - 1. lépés

Kérdőív készítése – 2. lépés

Több módszerrel is elkészíthetjük a kérdőívünket. Például vannak online kérdőív készítő szoftverek, melyek általában angolul vannak, így sokaknak gondot okoz a használatuk (www.questionscout.com, LibreOffice, Scribus); de akár MS Word-ben is elkészíthető egy egyszerű kérdőív.

Most a Google Űrlap fogjuk megnézni, mivel ingyenes, magyar nyelven elérhető és nagyon könnyű és egyszerű vele a kérdőív elkészítése. Persze nemcsak kérdőívet, hanem tesztet, szavazásokat, felméréseket vagy bármilyen űrlapot készíthetünk a segítségével. Fontos, hogy ne keressük a Mentés gombot, mert az Űrlap-kitöltő menti magától a drive-ra, ezzel nem kell foglalkoznunk.

Ami még mellette szól az az, hogy a válaszokat automatikusan kielemzi és összefoglalja. Azért azt ne gondoljuk, hogy a szabadszöveges válaszokat is leválogatja nekünk, de a feleletválasztósoknál nagy segítség, hogy nem kell nekünk számolgatni, ezt megteszi helyettünk az alkalmazás.

Még egy előnyét megemlíteném, hogy ugyanúgy, mint a gmail-es e-mailjeinket, ezt is bárhonnan meg tudjuk nézni, hiszen az adatokat a drive-on, tehát a felhőben tárolja.

Egy utolsó tanács, mielőtt elkezdenénk élesben elkészíteni első kérdőívünket: ne akarj mindent megkérdezni egyszerre! Válassz ki egy témát és 10 kérdésnél többet semmiképpen se rakj bele. Senki nem fog válaszolni vagy kitöltés közben megunja és abbahagyja, ha a kérdőív nagyon hosszú. Ha több témában, több dologra vagy kíváncsi, készíts több kérdőívet és havonta küldj ki egyet. Ez még elfogadható.

Akkor vágjunk is bele!

Kérdőív készítése – 3. lépés

Indítsuk el az űrlap alkalmazást erre a linkre kattintva: https://www.google.hu/intl/hu/forms/about/ 

Kattintsunk a Magánszemélyeknek alatti gombra.

Egy másik módon is elérhetjük az űrlapokat, ha ide kattintunk: https://docs.google.com/forms/u/0/

Ahhoz, hogy ez elinduljon és működjön, mindenképpen szükséged van egy gmail-es e-mail címre. Amennyiben még nincs ilyen e-mail címed, itt tudsz egyet készíteni magadnak teljesen ingyen: https://accounts.google.com/signup/v2/webcreateaccount?flowName=GlifWebSignIn&flowEntry=SignUp

Ezután jelentkezz be az e-mail címedre és indítsd el a Google Űrlapot.

Eszközök → Űrlap létrehozása vagy van egy + jel a jobb alsó sarokban, amire ha rákattintasz, azonnal létrehoz egy új űrlapot, amiben a kérdőívet el fogjuk tudni készíteni.

Kérdőív készítése – 4. lépés

Először adjunk egy nevet (címet) a kérdőívünknek. Ez egy olyan cím legyen, amiből a válaszadók rögtön tudni fogják, miről kérdezed meg a véleményüket. Nem árt, ha a cím felkelti az érdeklődését a vásárlóidnak, mivel akkor nagyobb valószínűséggel fogják kitölteni a kérdőívedet.

A kérdőív címe alá írhatunk egy sort, ahol le tudod írni, hogy miben szeretnéd a válaszadók segítségét kérni, miért töltsék ki ezt az űrlapot. Itt már előre megköszönheted, hogy kitöltik neked. Ezt a mondatot is érdemes ide betenni: „A válaszadás teljes mértékben önkéntes és anonim módon történik.”

Fejléc képet is tudunk hozzáadni a kérdőívünkhöz. Keressünk egy témába illő képet vagy válasszunk azok közül, amiket felajánl nekünk az űrlapkészítő.

Kérdőív készítés - 4. lépés

A jobb felső sarokban vagy egy kis paletta jel, ha arra rákattintunk, akkor előjönnek a Témaopciók. Ez azt jelenti, hogy itt tudod a kérdőív fejlécét beállítani. A Kép kiválasztása gombra kattintva tudsz kiválasztani egy képet a felajánlottak közül, de van lehetőség kép feltöltésére is, tehát teljesen testre tudod szabni a kérdőívedet.

Itt tudod a Témaszínt, a Háttérszínt és a Betűtípust is beállítani. Ezek a beállítások mind a fejlécre, mind a kérdőív hátterére és a kérdések szövegére is vonatkoznak. Próbálgasd ki őket, nyugodtan kattintgasd végig.

Kérdőív készítés - 1

Kérdőív készítése – 5. lépés

Kezdjük el összeállítani a kérdőívünket!

Minden kérdés alatt be tudod kattintani, hogy „Kötelező”. Ez azt jelenti, hogy a kitöltő nem tud továbbmenni, ha ezt a kérdést nem válaszolja meg. Ezzel a lehetőséggel óvatosan bánj, mert ha túl sok kérdésnél szabod meg – ott is, ahol nem indokolt –, akkor a válaszadó elveszítheti a türelmét és bezárhatja a kérdőívet kitöltetlenül.

Nézzük meg, hogy milyen fajta kérdések közül tudunk választani.

 1. Feleletválasztós

Ezt akkor használjuk, ha azt szeretnénk, hogy több előre megadott válasz közül egyet válasszon ki a kitöltő. Sose hagyjuk ki az „egyéb” opciót (amennyiben van értelme), mert nem biztos, hogy minden előre megadható válasz eszünkbe jut a kérdőív elkészítésekor. (lásd a fenti képen)

 1. Jelölőnégyzetek

Ha ezt a fajta kérdést választjuk, akkor be tudja jelölgetni a válaszadó, hogy melyik válasz jellemző rá, az adott termékre, vagy bármi másra. Jelölőnégyzetek esetén több választ is tud adni a megkérdezett személy.

 1. Legördülő lista

Ekkor több válasz közül lehet választani, de csak egyet. Ezeket érdemes használni nem, korcsoport, lakóhely, stb. megkérdezésénél.

Ezen a képen a Jelölőnégyzetek és a Legördülő lista kérdéseket láthatod:

Kérdőív készítés - 2.

4. Lineáris skála

Ezt akkor használjuk, ha 1 – 5-ig szeretnénk, ha pontozna valamit. Abban az esetben is alkalmazható, ha azt szeretnénk megtudni, mennyire ért egyet egy bizonyos állítással, pl. 1 – egyáltalán nem ért egyet, 5 – abszolút egyetért.

Kérdőív készítés - 3.

5. Feleletválasztós rács

Ez olyan lesz, mint egy táblázat, mivel létre tudunk hozni oszlopokat és sorokat. Amikor kitölti a válaszadó az ilyen fajta kérdést, soronként fog végig menni rajta és úgy választja ki a megfelelő választ.

Példaként így állítod össze a kérdést és ezt fogja látni a válaszadó:

Kérdőív készítés - 4.

6. Jelölőnégyzetrács

Ezzel a kérdéssel tudunk a kérdőívünkbe olyanokat kérdezni, hogy milyen gyakorisággal csinál valaki valamit. Például milyen gyakran rendel Ön könyvet?

Az első képen azt látod, amikor te elkészíted ezt a kérdést, a másodikon azt, ahogyan a kérdőívet kitöltő fogja látni:

Kérdőív készítés - 5.

7. Rövid válasz

Lehetőséged van még olyan kérdést feltenni, amire egy rövid szöveges választ tud írni a vásárlód.

8. Bekezdés

Ez ugyanaz, mint a Rövid válasz, csak ide hosszabb szöveget is tud írni a kérdőívedet megválaszoló ember.

 

Kérdések átrendezése

Ha úgy gondolod, hogy valamelyik kérdés nem jó helyen van és előrébb vagy hátrébb szeretnéd vinni, arra is van lehetőség. Kattints rá annak a kérdésnek a területére, amit mozgatni szeretnél, ekkor előjön 6 pici pont a kérdés tetején középen. Ha ezeket a pontokat megfogod az egérrel, oda tudod húzni a kérdést, ahová csak szeretnéd.

Amennyiben valamelyik kérdésedhez képet, videót vagy új szakaszt szeretnél hozzáadni, azt minden egyes kérdésnél megteheted ezekre az ikonokra kattintva:

Kérdőív készítés - 6.

Az új szakasz azt jelenti, hogy tudsz olyat csinálni, hogy csak az tudja a második részt kitölteni, aki az első részben olyan válaszokat adott, hogy folytatható számára a kérdőív.

Például aki az első részben azt válaszolta, hogy nincs háziállata, az már nem is látja a kérdőív többi részét, hiszen semmi értelme, hogy tovább engedjük. Ebben az esetben is beérkezik hozzád a válasza, de csak azoknál a kérdéseknél lesz reakciója, ami számára releváns volt.

Kérdőív készítése – 6. lépés

Amikor elkészültél a kérdőíveddel – de akár közben is bármikor –, ha a jobb felső sarokban a szem piktogramra kattintasz, egy új ablakban rögtön megmutatja, hogy mit fog látni a kitöltő. Ezt a kérdőív kiküldése előtt mindenképpen érdemes megnézned és leellenőrizned, hogy minden úgy néz-e ki, ahogyan te szeretted volna.

Van a szem piktogram mellett – szintén a jobb felső sarokban – egy fogaskerék rajz is. Ha arra rákattintasz, akkor három fület fogsz látni: Általános, Prezentáció és Tesztek.

Kérdőív készítés - 7.

Általános: itt tudod bejelölni, hogy gyűjtse a kérdőív a kitöltők e-mail címét és be tudod állítani azt is, hogy aki kitöltötte az kapjon vagy ne kapjon a saját kitöltött válaszairól egy levelet az e-mail címére.

Ha a „Bejelentkezés szükséges”-t kipipálod, akkor csak az fogja tudni kitölteni a kérdőívedet, aki be van jelentkezve a Google fiókjába. Ezt nem ajánlom, mert nem biztos, hogy van ilyen fiókja.

A „Válaszadók a következőket tehetik” alatt döntsd el és pipáld ki (vagy ne) annak megfelelően, hogy szeretnéd-e, ha:

 • miután valaki beküldte neked a kérdőívet, azután még átírhatná a válaszait
 • a kiértékelt válaszok diagramjait és a mindenki által adott szöveges válaszokat meg tudja nézni.

Prezentáció:

 • beállíthatsz folyamatjelzőt, tehát hogy hol tart a kitöltő a kérdőívben
 • összekevertetheted a kérdések sorrendjét – ennek csak tesztek esetében van értelme
 • van itt egy „Megerősítő üzenet”, ami alá tudsz írni. Itt érdemes megköszönnöd, hogy kitöltötték a kérdőívedet és akár a saját honlapod címét is beszúrhatod, hátha a kitöltő személy a kérdőív után szívesen felkeresné.

Tesztek: ezt a fület rövid dolgozatok íratásánál érdemes használni, érdemjegyet is tud azonnal adni vagy tud pontozni, kérdőív esetében ez nem szükséges.

Fontos, hogy bármit állítottál is be ezen a három fülön, Mentés gombbal lépj ki, különben nem jegyzi meg, amit beállítottál neki.

Kérdőív készítése – 7. lépés

Ha elkészültél a kérdőíveddel, kattints a jobb felső sarokban a szem ikonra. Fussd át, hogy minden rendben van-e.

Amennyiben megfelelőnek találod a kérdőívet, a jobb felső sarokban ott van „Küldés” gomb, kattints arra. Itt bekattinthatod az e-mail címek begyűjtését is.

 • Küldheted e-mail-ben, ekkor meg tudod adni az e-mail címeket. A Tárgyat és az Üzenetet szabadon szerkesztheted, érdemes is, hogy személyre szabott legyen a szöveg, amit a címzett megkap.
 • Ha a link jelre kattintasz, akkor kapsz egy linket, amit be tudsz másolni egy mail-be, ki tudod tenni a facebookra, be tudod szúrni a honlapodra vagy bárhová, ahová csak szeretnéd.
 • Kattinthatsz a HTML-beágyazásra, akkor kapsz egy HTML kódsort, amit a honlapodba tudsz beilleszteni.
 • Ha a Facebook ikonra kattintasz, azonnal meg is tudod osztani ott a kérdőívedet. Ugyanígy a Twitteren is meg tudod ezt tenni.
Kérdőív készítés - 8.

Kérdőív készítése – 8. lépés

A kérdőív tetején középen két feliratot láthatsz: Kérdések és Válaszok.

Eddig a Kérdésekben dolgoztál, ott készítetted el a kérdőívedet.

Ha átkattintasz a Válaszokba, ott a már megválaszolt kérdőívek adatait fogod megtalálni. Amit lehet, azt az Űrlap-készítő ki is értékel neked. Persze a szabadszöveges válaszokkal neked magadnak kell foglalkoznod.

Ha már nem akarod, hogy több megválaszolt kérdőív beérkezzen, kattints a Válaszoknál a „Válaszok fogadása” feliratra és az át fog váltani „Nem fogad válaszokat” kiírásra. Ez azt jelenti, hogy lezártad a kérdőívet.

Miután a válaszok beérkeztek, a Válaszok alatt fogod őket látni, de ki tudod exportálni Excel-be, le tudod tölteni vagy akár ki is nyomtathatod őket.

Sok siker kívánok az első kérdőíved elkészítéséhez!

 

Ha még sincs kedved vagy időd a kérdőív készítésével bajlódni és a kiértékelést elvégezni, viszont nagyon kíváncsi lennél egy-két dologra a vásárlóiddal kapcsolatban, keress nyugodtan. Átbeszéljük a kérdéseket és adsz egy címlistát. Én elkészítem a kérdőívedet, szétküldöm őket és kiértékelem neked.

Keress, ha segíthetek!

Még valami:

Ha kihagytad a nyomtatványokról szóli cikkeimet, itt tudod őket elolvasni: Alapnyilvántartások és Részletező nyilvántartások. Minden vállalkozás számára fontos téma, mivel szeretik számonkérni.

Kevesebb adminisztráció, kevesebb stressz!